sábado, 27 de marzo de 2010

Operació Nikolai




El treball de recerca de Dolors Genovès i Llibert Ferri al voltant de la detenció i posterior desparició d’Andreu Nin el juny de 1937, quedà recollit en un llibre i en aquest magnífic documental.

Després de l’obertura al públic dels arxius de la KGB soviètica (que si més no, permetia l’accés a aquells documents no destruïts), la consulta dels documents dels arxius de la NKVD i GPU revelà la implicació en la trama conspirativa de personatges com Ernö Gerö, Yagoda, Yezhov, Orlov i evidentment Iosif Stalin. En l’execució de la trama i posterior crim es confirmà la participació d’individus com Jacinto Rosell (PCE-PSUC), Fernando Valentí (PCE-PSUC), Ricardo Burillo (PCE-PSUC), el coronel Ortega (PCE-PSUC), i molts d’altres.

El què havien demanat a crits els Comorera, Antonov-Ovseenko, Pasionaria, Santiago Carrillo, José Díaz, Miquel Valdès, i companyia, fou executat pels agents soviètics mercès a l’ajuda inestimable de militants del PCE-PSUC i la complicitat de republicans, nacionalistes vascos i catalans, i socialistes prietistes i negrinistes. Només la CNT-FAI recolzà decididament el POUM i denuncià els crims estalinistes, com el segrest i assassinat d’Andreu Nin.

«...Hay que exterminar a Nin y a su grupito de amigos...»
Miquel Valdès (PSUC): UHP, Lleida, 11-5-1937

No hay comentarios:

Publicar un comentario