jueves, 1 de abril de 2010

Andreu Nin visita Tarragona



El tinent d’alcalde i Conseller de Cultura Josep Alomà (CNT-FAI), el Conseller Primer de la Generalitat Josep Tarradellas (ERC) i el Conseller de Justícia i Dret, Andreu Nin (POUM), a l’Ajuntament de Tarragona. Diari Llibertat, 6 d'octubre de 1936.


El 30 de setembre de 1936, una delegació de la Generalitat de Catalunya visitarà Tarragona. Estarà formada pel Conseller Primer Josep Tarradellas (ERC), el Conseller d’Economia, Andreu Nin (POUM), i el Conseller de Treball i Obres Públiques, Miquel Valdès (PSUC). Se celebrarà una reunió amb els membres del Comitè Antifeixista de Tarragona: Alomà, Rodríguez, Boronat, Pechs, Pruñorosa, Rueda, Gatell, Viñas i Pascual i amb el comissari Mestres.

La cordialitat mostrada en els parlaments és només un miratge. Pocs mesos després, el 12 de desembre de 1936, Lluís Companys obeiria les ordres del cònsul soviètic Antonov-Ovseenko i destituiria Andreu Nin com a Conseller de Justícia i Dret. Seria rellevat per Rafael Vidiella, del PSUC (estalinista). Els plans d’Stalin s’executaven amb el recolzament dels estalinistes autòctons: PSUC I PCE, i la complicitat d’ERC i Estat Català.

El 17 de desembre el POUM és expulsat de la Generalitat. El diari Pravda assegura en un article que “la eliminación de trotskistas y anarquistas ha comenzado en España y proseguirá con la misma energía que en la URSS”.


Per Alomà, l’origen del conflicte és clar. «Als Fets de Maig, el procés que hi havia aquí, és que els comunistes i els socialistes d’Estat no podien admetre, i sobretot la URSS no podia admetre, que aquí hi hagués un comunisme llibertari que es pogués establir».

1936-38: Moren víctimes de la dictadura soviètica més de 700.000 persones sumant víctimes polítiques de dins i fora de la URSS, com Camillo Berneri i Andreu Nin, assassinats a Espanya. Són els anys de “Les Grans Purgues”.


Visita dels Consellers Andreu Nin, Josep Tarradellas i Miquel Valdès a les comarques de Tarragona
La Vanguardia, 7-10-1936

No hay comentarios:

Publicar un comentario